Er zijn verschillende redenen waarom een hond aan de riem trekt.
Een veelvoorkomende reden is dat de hond – al dan niet spelenderwijs – ergens naartoe wil gaan en de riem op spanning is. Als u als eigenaar achter de hond aanloopt, kán dit belonend voor de hond werken. Uw hond krijgt – omdat uw hond het niet is aangeleerd – zijn/haar zin en het trekken beloont hem/haar om naar het doel te gaan.
Het kan ook zijn dat de hond zich ongemakkelijk voelt in een situatie en liever weg zou gaan.
In sommige gevallen kan het trekken aan de riem ook uit angst zijn, als de hond weg wil bij andere mensen of honden.
Het is belangrijk om te begrijpen dat de schuld níét bij uw hond kan worden gelegd, deze is het niet- of verkeerd aangeleerd.
Het is daarom belangrijk om uw hond vanaf het begin de juiste training te geven en te zorgen voor een goed passend Y-Tuig.
Een Y-Tuig is dan ook het juiste antwoord. Deze is 100.000% beter dan een gruwelijke halsband, die die het hele binnenwerk van de nek/hals van uw hond kapot maakt. (zie ook het kopje hoe zit een hond in elkaar.)
Een goed passend Y-Tuig is dus vele malen beter voor de hond en lokt ook minder trekgedrag uit.
Uurtje factuurtje
Duizend en één boeken over-, alsook duizend en één mensen die het allemaal wel weten. En, oja, uiteraard tegen een fikse betaling willen zij het u en uw hond dat graag aanleren.
Doe niet moeilijk. Houdt het simpel, simpel en nogmaals simpel.
In een rustige omgeving (dus voor de eerste paar keren dat uw hond niet al te veel prikkels krijgt) heeft u uw hond aan de lijn. Uiteraard met een goedpassend Y-Tuig.
U gaat gewoonweg lopen samen met uw hond, zoals u dat altijd doet. Mocht uw hond gaan trekken, doe dan één ding. Niets meer en niets minder.
TE DOEN
Stap 1:
Als uw hond trekt, ga dan terstond stilstaan. Niets zeggen, gewoon stilstaan.
Uw hond weet even niet wat hem/haar overkomt.
Stap 2.
Al stilstaand, gaat uw hond denken en nadenken.
Op een gegeven moment kijkt uw hond ú aan. Dat is het moment dat u weer verder loopt samen met uw hond. Het maximale wat u tegen uw hond mag zeggen is iets van “goed zo, braaf zo“. Zie dit als de beloning.
Doe die beloning níét middels snoepjes of andere chantagemiddelen. Uw hond weet dan dat hij/zij een snoepje krijgt, en maakt dan gebruik van die kennis.
Dus géén beloning anders dan alleen “goed zo” of “braaf zo“.
Stap 3.
Als uw hond dan weer strekt, volg dan stap 1 en stap 2.
Ik geef het u op een briefje dat uw trouwe viervoeter dit binnen enkele minuten doorheeft, en dat het trekken tot het verleden gaat behoren.
Hoe simpel, hoe fijn en hoe mooi voor eenieder.
Succes ermee.
